Gordijnen
Je leest nu

Waar kun je de taxus het beste plaatsen?

0
Blog

Waar kun je de taxus het beste plaatsen?

Een erfafscheiding maken met een taxushaag is helemaal geen gek idee. De taxus is één van de sterkste binnen de coniferen. De groene struik voelt zich in ons land uitermate thuis. Duizenden jaren geleden waren de oude Germanen er al van onder de indruk. En ook nu verbaast het menig mens gemakkelijk de taxus in onderhoud is en hoe goed deze het doet op de Hollandse bodem.

De meest geschikte taxushaag voor jouw tuin

Voordat je een taxushaag gaat kopen is het handig als je weet welke hoogte je wilt. De plantafstand houdt namelijk verband met de hoogte van de haag. Een lage haag van 50 centimeter tot een meter hoog, wordt het mooist met ongeveer vier taxusplanten per strekkende meter. Tussen 1,20 en 1,60 meter heb je genoeg aan 3 planten. Als je een haag van 2 meter of hoger wilt, kun je uit de voeten met twee taxusplanten per strekkende meter. Voor een brede haag is het prettig om een dubbele rij te planten.

De plant doet het goed in de schaduw, maar gedijt ook in de zon prima. Let er wel op dat de taxusplant giftig is. Met name de jonge, groene naalden, maar ook de besjes. Zorg er dus voor dat bijvoorbeeld je konijn er niet van kan knabbelen. Eenmaal gewend aan de standplaats heeft de haag weinig verzorging nodig, dus een uitermate goed toegankelijke plaats is niet noodzakelijk. Wel vindt de plant het fijn als de grond goed water afvoert, dan kan ze honderden jaren oud worden.

De meest populaire soort is de Taxus baccata. Daarnaast is de Taxus media ook veel gebruikt. Deze kent een mannelijke (Hillii) en vrouwelijke (Hicksii) variant. Hicksii zal, alleen indien bevrucht door de Hill, rode besjes produceren. De baccata is het meest geschikt als grote afscheidingshaag, de media is een prima vervanger voor de buxushaag en in vormen te snoeien.

Tips bij het plaatsen van de taxushaag

Een taxushaag planten gaat het makkelijkst in losse grond, waarin een gleuf is gegraven. Door hier compost aan toe te voegen, geef je je taxushaag een goede start. Plant de taxussen op de juiste afstand en zorg dat de grond vochtig is. Voor een strakke haag, kun je een touw in de gleuf spannen. In het begin is het belangrijk om geregeld de zijkanten te snoeien, zodat de haag veel vertakkingen maakt en mooi vol wordt.

Auteur

Vanaf december 2015 ben ik als zelfstandige begonnen onder de naam Increasy en verzorg ik linkbuilding voor zowel eigen klanten als white-label voor verschillende marketingbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *