Gordijnen
Je leest nu

Moet ik kiezen voor gordijnen of jaloezieën?

18
Blog

Moet ik kiezen voor gordijnen of jaloezieën?

Er gaat heel wat denkwerk vooraf aan het kiezen van de juiste raamdecoratie voor je slaapkamer, want ze regelen niet alleen het licht en zorgen voor privacy, maar verbeteren ook de totale inrichting van de kamer. Of je nu naar een nieuw huis verhuist, renoveert, of gewoon een manier zoekt om je bestaande kamerinrichting op te fleuren, de juiste raamdecoratie kan het verschil maken. 

Van het bijwerken van de stijl van je kamer en het verbeteren van de privacy tot het verlagen van de energiekosten, een goede raamdecoratie doet het allemaal. De gebruikelijke soorten raamdecoratie zijn gordijnen die verticaal aan een roede hangen of jaloezieën die op maat gemaakt worden volgens de afmetingen van het raam. Zowel gordijnen als jaloezieën bezitten het vermogen om een huis tot leven te brengen en een persoonlijk tintje aan je woning te geven. Maar welke van de twee is het beste voor je huis? 

Kleuren en designs

Gordijnen zijn er in een grote verscheidenheid van patronen, kleuren, en materialen. Zo zijn lichte, transparante gordijnen zijn het beste om een lichte en luchtige stemming uit te stralen in een minimalistisch interieur. Zware gordijnstoffen zoals die van fluweel passen echter perfect bij een eigentijdse stijl inrichting, die het ook goed doet in kamers met een klassieke interieurstijl.

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in een beperkte reeks materialen en stijlen, waardoor ze perfect passen bij een moderne en minimalistische inrichting. Ze geven een gevoel van structuur aan de ruimte met hun strakke uiterlijk. Vanuit het oogpunt van vormgeving voegen gordijnen dus een laag toe aan de omgeving van je kamer en bieden ze die een warmere en elegante aanblik. Ongeacht het kleurthema en de inrichting van je slaapkamer, vind je altijd een ruime keuze aan gordijnen.

Lichtinval regelen

Laten we het belangrijkste doel van raamdecoratie niet vergeten: optimale regeling van de lichtinval dat de kamer binnenkomt. Gordijnen zijn dan wel geweldig in het op afstand houden van het licht. Ze kunnen echter niet veel bijdragen aan het regelen van de hoeveelheid lichtinval, omdat ze alleen ingesteld kunnen worden om het raam te bedekken of het open te laten.

Daarentegen kunnen de lamellen van jaloezieën bediend worden door gewoon aan het koord te trekken dat aan de bovenkant hangt om de gewenste hoeveelheid licht binnen te laten. De lamellen kunnen ook gedraaid worden door aan het kantelstaafje te draaien om de hoek te veranderen waaronder het licht de kamer binnenvalt! Hoewel jaloezieën verschillende manieren bieden om het licht te regelen, laat hun lamellen-ontwerp toch nog wat licht binnen, zelfs als de jaloezieën helemaal gesloten zijn. Dit is belangrijk omdat je toch enige hoeveelheid gefilterd licht in je kamer wilt, ook al bescherm je de privacy.

Conclusie

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag welke van de twee beter is tussen jaloezieën en gordijnen, want het hangt uitsluitend van je voorkeuren af. Het interessante aan beide is echter dat ze naadloos aan elkaar gekoppeld kunnen worden om diepte aan je ramen te geven.  Om de voordelen van beide te benutten en een perfecte stijl voor je kamer te creëren, kun je ze gerust allebei installeren. Dit kan door zowel de gordijnen als de jaloezieën in een enkele kamer in lagen te leggen om de privacy te vergroten en een intiemere sfeer te produceren. De jaloezieën kunnen eerst geïnstalleerd worden, gevolgd door gordijnen die aan een roede gehangen worden.

Auteur

Vanaf december 2015 ben ik als zelfstandige begonnen onder de naam Increasy en verzorg ik linkbuilding voor zowel eigen klanten als white-label voor verschillende marketingbedrijven.

(1) Comment

  1. Ik ben ook op zoek naar gordijnen maar vind het belangrijk dat deze nog wel wat licht doorlaten. Designs vind ik niet zo passen bij mijn interieur en ik zou het liefst willen gaan voor een lichte kleur. Wellicht zijn rolgordijnen ook een optie om zonlicht te dimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *