Gordijnen
Je leest nu

Gordijnen kopen? Hier vindt een stappenplan waarmee u niet de fout in kunt gaan

0
Blog

Gordijnen kopen? Hier vindt een stappenplan waarmee u niet de fout in kunt gaan

Gordijnen kopen is lastiger dan u misschien denkt. U heeft een groot aantal keuzes te maken en deze hebben allemaal invloed op het eindresultaat. De kleur, de bediening, het materiaal en het soort gordijn zijn slechts enkele voorbeelden van de opties die u in overweging neemt. Daarnaast is het verstandig om niet klakkeloos gordijnen te kopen, maar om hier goed bij stil te staan. Kwalitatieve gordijnen gaan erg lang mee en dat betekent dat u er ook zo lang naar moet kijken. Het is niet de bedoeling dat u vroegtijdig op uw gordijnen uitgekeken raakt. Daarom hebben we het volgende stappenplan samengesteld. Gebruik deze en u gaat goed voorbereid naar de specialisten.

Stap 1: alleen gordijnen kopen met de juiste functie

U kunt gordijnen kopen die een groot aantal functies bekleden. Er zijn bijvoorbeeld gordijnen die volledig verduisteren of gordijnen die alleen de zonnestralen tegenhouden. Er zijn gordijnen die doorzichtig zijn of er zijn gordijnen die uw privacy volledig beschermen. Daarnaast zijn er gordijnen die ook een esthetische functie hebben en zijn er gordijnen die juist praktischer zijn. Vraag uzelf dus af wat u wilt dat uw gordijnen doen en wat de reden is dat u ze aanschaft. Een combinatie van functies is ook mogelijk. Aan de hand daarvan is het al gemakkelijker om te bepalen welk soort gordijn u nodig heeft.

Stap 2: bepaal vervolgens per ruimte welk soort gordijn u wilt kopen

U kunt verschillende soorten gordijnen kopen. We hebben hier enkele op een rijtje gezet, plus de functies die ze bekleden.

  • Vitrage laat licht door, maar niemand kan naar binnen kijken. Tenzij het donker is en u heeft binnen de lichten aan. U kunt dit soort gordijnen kopen als u privacy en elegantie wilt combineren.
  • Kies voor mooie overgordijnen bij uw vitrage die u dicht kunt trekken als het buiten donker wordt. Deze hebben een esthetische functie, ze geven u privacy en hebben een verduisterende functie.
  • Rolgordijnen zijn erg praktisch. Ze zijn gebruikersvriendelijk, in een groot aantal uitvoeringen te krijgen en vaak ook goed betaalbaar. Ze hebben vaak een minder belangrijke esthetische functie. U kunt ook rol gordijnen kopen die uw ruimte volledig verduisteren. Rolgordijnen zijn goedkoop, praktisch, warmtewerend en indien nodig verduisterend.
  • Vouwgordijnen zijn esthetisch wat sterker. Deze zijn ook praktisch en gemakkelijk te bedienen, maar hebben ook een sfeervolle en romantische uitstraling. Ook hier zijn de mogelijkheden groot, want u bepaalt welke stof er in komt. U kunt deze gordijnen kopen als u de praktische voordelen van rolgordijnen wilt combineren met een sfeervol uiterlijk.
  • Plisségordijnen zijn ook vergelijkbaar met rolgordijnen en vouwgordijnen, maar ze hebben een wat moderner uiterlijk. U ziet een honingraadstructuur aan de zijkant. U heeft een groot aantal opties wat betreft de uitvoering. Plisségordijnen worden meestal in de woongedeeltes gehangen en isoleren enigszins.

Stap 3: welke kleur en materiaal heeft u nodig?

Het bepalen van de kleur is een belangrijke stap als u gordijnen kopen gaat. Denk hier goed over na, want het is niet de bedoeling dat u een kleur uitkiest waar u snel op raakt uitgekeken. Te saai is dan niet goed, maar te trendy ook niet. Trends waaien snel over en dan zit u met uw gordijnen opgescheept. Denk goed na over de kleur en kies één van de secundaire tinten in uw interieur. Het materiaal is ook belangrijk als u gordijnen kopen gaat. Gordijnen zijn veel van stof gemaakt, maar er zijn verschillende soorten stof. In vochtige ruimtes heeft u een materiaal nodig dat hier tegen kan en in slaap- en babykamers zijn verduisterende gordijnen erg gunstig. In uw woonkamer is een lichter materiaal juist beter, want dan wordt het niet te donker, maar blokkeert u de zonnestralen wel.

Stap 4: de bediening

U weet nu welke gordijnen u kopen wilt, u heeft een kleur gekozen en u weet welke kenmerken het materiaal moet hebben. Vervolgens is het tijd om over de bediening na te denken. U zal de goedkoopste gordijnen kopen als u kiest voor een handmatige bediening. Dit is voor u wat minder gemakkelijk, maar hoe simpeler het systeem, hoe kleiner de kans op een defect. Een automatisch systeem is ook een optie. Deze gaan vaak met een afstandsbediening of u sluit de gordijnen aan op uw Domotica systeem. U kunt ze zelfs aansluiten op een timer. Deze optie is ideaal als u van alle gemakken voorzien wilt worden, maar wel gevoeliger voor defecten.

Stap 5: uw gordijnen kopen

De laatste stap is uw gordijnen kopen en zelfs daar heeft u nog overwegingen te maken. Want welk merk gordijnen wilt u kopen, wilt u dit online doen of bij een winkel en hoeveel van de klus wilt u uitbesteden? Online uw gordijnen kopen levert u veel financieel voordeel op. U krijgt duidelijke instructies en doet het inmeten en monteren zelf. De producten bij webwinkels zijn ook goedkoper en als u goed oplet niet kwalitatief minder. Een nadeel is dan wel dat u niet face to face met een medewerker of specialist kunt praten. Veel webwinkels hebben een showroom, maar deze is mogelijk voor u te ver weg. Kies de winkel goed uit voordat u besluit waar u uw gordijnen kopen wilt. Let dan op kwaliteit, garantie en, indien u een webwinkel gebruikt, de retourvoorwaarden.

De beste gordijnen kopen voor uw doeleinden

Aangezien er zo veel verschillende soorten gordijnen zijn, is het verstandig om u goed in te lezen en ook om u te laten voorlichten door een specialist. Bij webwinkels zitten deze klaar voor u via de klantenservice. Vergeet niet dat er ook andere vormen van raamdecoratie zijn, zoals jaloezieën en shutters. Het is belangrijk dat u gordijnen gaat kopen die aansluiten bij uw inrichting en die het doel invullen dat u voor ogen heeft. In uw keuken en badkamer kiest u voor andere gordijnen dan in uw woonkamer. Tegelijkertijd zijn de gordijnen voor uw slaapkamers anders dan voor uw hal. Met het bovenstaande stappenplan wordt gordijnen kopen een stuk gemakkelijker. Zo kunt u ook snel stijlvolle, praktische en passende gordijnen kopen voor uw persoonlijke wensen.

Bestel: Gordijnen op maat bij Doe Het Budget!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *