Met platte daken loop je een groter risico op lekkages dan met hellende daken. Ze vragen dan ook een andere soort dakbedekking. Wat zijn de beste materialen voor het bedekken van platte daken? Wil je je plat dak opnieuw laten bekleden? Informeer je dan zeker bij Eigenhuis Dakdekker in Eindhoven.
Bitumen of Roofing
Bitumen roofing wordt veel gebruikt voor het bekleden van platte daken. Het is een duurzaam materiaal en gaat gemiddeld veertig jaar mee. Roofing wordt vaak gelast, maar is nu meer en meer zelfklevend. Daarbij wordt vaak koudlijm gebruikt. Bitumen stroken worden ook mechanisch bevestigd of zelfs los geplaatst met een zogenoemde ballastlaag.
EPDM of synthetisch rubber
EPDM of elastisch synthetisch rubber is vergelijkbaar met “vijverfolie”. Ook als dakbedekking is het een nuttig en veelzijdig materiaal. EPDM is al milieuvriendelijker dan de overige vorige materialen en heeft een gemiddelde levensduur van vijftig jaar. Bij een regelmatig onderhoud zelfs langer. Het wordt in een of meerdere stroken gelegd. Dit materiaal wordt voornamelijk gelijmd of koud gelast. Hierdoor ontstaan naden die later tot lekkage kunnen leiden. Je kunt deze folie ook los op het dak leggen. Verzwaar het dan met grind, beton of tegels. Dat maakt je plat dak geschikt voor het aanleggen van een groendak. Je hebt de keuze uit meerdere soorten EPDM, elk met zijn eigen specifieke kwaliteiten en eigenschappen. EPDM-folies zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, coatings en afwerkingen.
Kunststof of PVC
Kunststof daken zoals PVC zijn dunner en goedkoper dan bitumen en EPDM. Het is ook minder duurzaam dan deze twee materialen. Het is vooral een goede budgetvriendelijke oplossing. Bedenk dat PVC sneller vervangen moet worden dan asfalt en EPDM. Bij regelmatig en goed onderhoud is de gemiddelde levensduur van PVC twaalf jaar.
Plaatsing dakbedekking bij een plat dak
Niet alleen de keuze van het juiste materiaal voor het bekleden van je plat dak is belangrijk. De plaatsing ervan is zo mogelijk nog belangrijker. begin er dus niet zelf aan, maar schakel een professionele dakwerker in. Zo ben je zeker van de kwaliteit van je dakbekleding. En wanneer er toch iets misgaat, heb je nog altijd je wettelijke garantieperiode.