Gordijnen
Je leest nu

Tips voor een nieuw hoofdkussen

0
Blog

Tips voor een nieuw hoofdkussen

Wanneer is de laatste keer dat je je hoofdkussen vervangen hebt? Afhankelijk van het soort materiaal, is het aan te raden jouw kussen om de 1.5 tot 6 jaar te vervangen. Veel mensen staan hier niet bij stil. Je raakt zo gewend aan je eigen kussen. Wanneer je merkt dat het kussen vorm begint te verliezen, of je last van je nek krijgt, kan het hoog tijd zijn om jouw hoofdkussen te vervangen. Om het perfecte hoofdkussen te vinden, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier een aantal tips die jou helpen om een nieuw hoofdkussen te vinden.

Het kussen past bij je slaaphouding

Het juiste hoofdkussen past bij je slaaphouding. Maar liefst 75% van de Nederlanders slaapt voornamelijk in de zijhouding. Wanneer je op je zij ligt, dienen je nekwervels in een rechte lijn te liggen met je ruggenwervels. Op deze manier kan jouw lichaam echt ontspannen, zodat je ’s nachts goed tot rust komt. Met een hoog kussen zorg je dat je nek voldoende ondersteuning heeft zodat je ontspannen kan liggen.

Ben je een rugslaper? Ongeveer 20% van de Nederlanders slaapt voornamelijk op de rug. Het voordeel is dat de wervelkolom automatisch in een natuurlijke houding ligt (mits je een goed matras en hoofdkussen hebt), maar het nadeel is dat je sneller snurkt. Wanneer je op je rug slaapt, heb je aan een dun en zacht kussen voldoende. Hetzelfde geldt voor de zeldzame buikslapers. Op de buik slapen is met 5% de minst populaire slaaphouding. Verklaring hiervoor kan zijn dat er al snel spanning op de nek komt te staan en dat de ademhaling beperkt kan worden door deze houding. Deze slaaphouding is niet aan te raden, omdat dit niet goed voor je lichaam is. Er komt zo druk op je organen te staan omdat je op je buik ligt, en de wervelkolom ligt in een holle houding. Wanneer deze houding toch de voorkeur heeft, kan je het beste een dun en zacht kussen aanschaffen.

Het hoofdkussen is aangepast op je lichaamsverhoudingen

Wanneer je op zoek bent naar het beste hoofdkussen, is er niet een nummer 1 aan te wijzen. Ieder persoon, wens en lichaam is namelijk weer anders. Het juiste kussen is ook aangepast op jouw lichaam. Heb je bijvoorbeeld brede schouders en een korte nek? Dan heb je meer ondersteuning nodig om in een goede slaaphouding te liggen. Of heb je juist een lange nek en smalle schouders? Dan heb je aan een dun en zacht kussen waarschijnlijk voldoende.

Het vulmateriaal sluit aan op je gewicht

Ook jouw gewicht is van invloed op het vinden van het juiste kussen. Wanneer je stevig en zwaar van gewicht bent, is het wel zo fijn als jouw kussen voldoende ondersteuning geeft. Dan doe je er goed aan een harder en steviger kussen aan te schaffen dan wanneer je licht en smal bent. Zo bestaat een hoofdkussen van dons uit dons en veren. Dit vulmateriaal is licht van gewicht en werkt ventilerend. Wanneer je een steviger kussen wilt dat zich vormt naar je lichaam, kan je ook voor traagschuim kiezen. Dit past zich aan naar temperatuur en druk. Hierdoor is dit kussen ook erg geschikt voor wanneer je zwaarder van gewicht bent.

Auteur

Part time schrijver / part time business consultant, ik schrijf over alles wat ik leuk vind daar het meeste zakelijk gerelateerd is. Veelal vanuit eigen ervaring maar ook vanuit wat ik on-line tegen kom en mij goede informatie lijkt om verder uit te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *