Gordijnen
Je leest nu

#6 – Jaloezieën van stof, mooi en praktisch

0
Gordijnen maken

#6 – Jaloezieën van stof, mooi en praktisch

Een zonwering van stof kan je van glad textiel maken of van luchtig en licht materiaal met plooien. Beide soorten zijn eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk te maken.

In welke stijl je je woning ook hebt ingericht, een gladde jaloezie past daar altijd bij. De sobere uitvoering zorgt ervoor dat stoffen met patronen goed tot hun recht komen omdat plooien en ruches het patroon niet beïnvloeden. Een jaloezie in een bij het interieur passende kleur combineert de behaaglijkheid van een stoffen bekleding met de functionaliteit van een rolgordijn: de jaloezie filtert het felle licht van buiten en vormt tegelijkertijd een uitstekende bescherming tegen inkijk.

Naai voor een gladde jaloezie van stof aparte tunnels aan de verkeerde kant van de stof en haal daar dunne stokjes doorheen. Laat de twee ophaalkoorden aan de bovenkant van de jaloezie bij elkaar komen en aan een zijde omlaag hangen.

Bereken voor de benodigde hoeveelheid stof: de breedte van het raam plus raamkozijn plus 2 cm naadtoeslag aan elke kant en de hoogte van het raam plus 5+1 cm voor de tunnel in de bovenkant en 12 cm voor de zoom langs de onderkant.

Naai bij een effen stof de tunnels eenvoudigweg in. Reken voor elke tunnel 5 cm extra lengte. De afstand tussen de zomen mag 20-30 cm bedragen. Gebruik voor stof met een dessin effen band voor de tunnels, zodat het patroon niet wordt onderbroken.

Trek een gordijnroede door de tunnel aan de bovenkant en bevestig hem met metalen haken aan de muur. Schroef recht onder elkaar enkele oogjes in het kozijn voor de ophaalkoorden. Bevestig onderaan een klemmetje waar je de koorden aan kunt vastmaken.


Materiaal

 • Stof
 • Meetlint
 • Spelden
 • Tunnelband
 • Garen
 • Naaimachine
 • Dunne stokjes
 • Dikke naald
 • Jaloeziekoord
 • Plastic ringen
 • Jaloezieband met ogen
 • Gordijnroede
 • Metalen haken
 • Oogjes
 • Klemmetje

Stap 1

Vouw aan de onderkant een omslag van 12 cm, met de goede kant van de stof op elkaar. Speld de omslag vast. Naai de zijkanten van de omslag dicht met een zoom van 2cm. Keer de goede kant van de stof weer naar buiten.


Stap 2

Strijk de omslag. Vouw de zijkanten van de jaloezie 2 x 1 cm naar binnen, speld ze daarbij steeds goed vast. Naai een smalle zoon langs de zijkanten en strijk vervolgens alle zomen netjes glad.


Stap 3

Vouw aan de bovenkant van de jaloezie 5 cm met 1 cm toeslag naar binnen. Maak van dit gedeelte een brede tunnel, waar je later de gordijnroede doorheen kan trekken. Laat de zijkanten dus open!


Stap 4

Markeer waar de tunnels moeten komen. Knip bij een stof met dessin de tunnelbanden op maat en speld deze op de markering vast. Speld met de onderste band ook de omslag vast. Naai de banden in het midden vast.


Stap 5

Vouw de band in het midden en naai hem dicht met een tricotsteek, aangezien zo’n naad minder trekt dan een normale zigzagnaad. Maak op deze manier van alle banden een tunnel.


Stap 6

Leg de jaloezie plat neer. Trek met een naald het jaloeziekoord door alle tunnels, ongeveer 15 cm van de rand. Laat het koord dicht tegen de stof lopen en zet de uiteinden niet vast. Doe het zelfde aan de andere kant.


Stap 7

Naai aan de bovenste zoom, 15 cm van de rand, een plastic ring vast. Trek het koord dat dwars door alle tunnels naar boven loopt door de ring. Doe hetzelfde aan de andere kant van de jaloezie.


Stap 8

Duw een stokje in de onderste tunnel. Bind het koord er zorgvuldig aan vast en schuif dan de overige stokjes in de tunnels. Naai de zijkanten van de tunnels dicht, zodat de stokjes er niet uit kunnen steken.


Tunnels van stof naaien

Volg stap 1-3. Meet uit en markeer waar de tunnels moeten komen. Vouw de stof bij de markering met de goede kanten op elkaar en neem 2,5 cm van de vouw in, zodat een tunnel ontstaat.


Tip

Bij het maken van een gladde jaloezie of Italiaans gordijn voor een breed raam kan je beter niet verschillende verticale banen aan elkaar naaien; de naad zal dan duidelijk aan de voorkant te zien zijn. Maak voor een breed raam gewoonweg een aantal jaloezieën naast elkaar. Je kunt wel eenvoudig een jaloezie verlengen, omdat je de naad met het verlengstuk in een van de tunnels kunt camoufleren.

Idee

Een gladde zonwering van felgekleurd satijn filtert het licht dat de kamer binnendringt. De tunnels erin vormen een decoratief schaduwspel. Voor je de tunnels maakt, kan je de randen van de jaloezie met banden versieren.

Knip Daarvoor repen stof van 12 cm breed. Naai eerst de stroken aan de zijkanten vast en daarna die aan de boven en onderkant van de jaloezie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *