De discussie tussen een hoogpolig tapijt en een laagpolig kleed zal nog wel even voortduren. De voorstanders melden dat laagpolig perfect past bij een modern interieur. En de liefhebbers van hoogpolig blijven erbij dat het zalig zacht is aan de voeten en heerlijk warm aandoet. Dit zijn sentimenten, voorkeuren vanuit gevoel. Dit artikel probeert een beetje objectiever te blijven. Lees hier de voor- en nadelen van beide soorten vloerkleden zodat je daarmee ook meteen de verschillen goed voor ogen krijgt. En daarna is natuurlijk de keuze geheel aan jou. Allereerst, hoe ziet het DNA van beide soorten eruit. Een hoogpolig vloerkleed heeft een hoge pool, een omhoogkomend draadje in het weefsel. Zo wordt het in feite een langharig kleed. Een laagpolig kleed heeft lage polen. Deze haartjes komen niet meer dan 1 cm overeind.
Voordelen van hoogpolig vloerkleed
Het ‘lange haar’ maakt een hoogpolig kleed zacht en het voelt lekker warm aan bij de voetzolen. Je kunt gewoon op de vloer zitten; kinderen spelen er graag op. Je vloer wordt ook ‘zichtbaar’ minder vuil want het vuil verstopt zich eerst tussen de haren. Voor je styling heb je met zo’n vloerkleed de uitstraling van rijkdom en weelderigheid; hoogpolig zorgt voor een luxe accent. Dit tapijt dempt geluiden ook goed, handig als je in een appartement woont. Zijn er op een gegeven moment teveel onrechtmatigheden in je tapijt gezakt? Even over de waslijn dat tapijt, uitkloppen, en het is weer als nieuw.
Voordelen van laagpolig vloerkleed
Neem je een laagpolig vloerkleed, dan is schoonmaken easy. De pool is kort, dus er kan niet veel tussen de vezels vast blijven hangen. Een laagpolig tapijt stofzuigert ook veel gemakkelijker dan een hoogpolig exemplaar. Verschuif je vaak meubilair? Dat gaat ook beter op laagpolig dan hoogpolig. Ook stoelen op wieltjes draaien beter op laagpolig. Heb je kleed met een mooi design? Dat komt beter uit op laagpolig dan hoogpolig. Tot slot is de ‘look’ lekker strak en dus ideaal voor moderne inrichtingsstijlen. Denk daarbij niet alleen aan een minimalistische woonstijl, maar ook aan bijvoorbeeld de Scandinavische interieurinrichting of zelfs de tegenwoordig zo gewilde industriële woonstijl.
De nadelen van een hoogpolig vloerkleed
Wie allergisch is voor stof kan beter geen hoogpolig tapijt aanschaffen. Behalve als je heel vaak gaat stofzuigen. Dat stofzuigen is sowieso vrij zwaar bij hoogpolig, de slede gaat stroef over het tapijt. Verzitten op eetstoelen is ook moeilijk want hoogpolig houdt het schuiven ietwat tegen. En daar waar je veel loopt, kunnen min of meer kale plekken ontstaan. Zo zie je op een gegeven moment looppaden door het hoogpolig tapijt. Een oplossing is dan om het hoogpolig vloerkleed zo nu en dan te verleggen.
Nadelen van laagpolig vloerkleed
Een laagpolig vloerkleed ontbeert de wollige zachtheid van haar hoogpolige zusje. Sommige laagpolige tapijten zijn wel ietsjes zachter maar evenaren nog lang niet de knusheid van het hoogpolig vloerkleed. Een laagpolig tapijt geeft ook wat minder warmte terug; alleen geldt dit nadeel natuurlijk alleen in koude tijden.