Gordijnen
Je leest nu

#3 – Gordijnen met een volant en embrasses

0
Gordijnen maken

#3 – Gordijnen met een volant en embrasses

Gordijnen met een geplooide volant en embrasses van dezelfde stof zien er heel chic uit en geven je kamer een romantisch tintje.

Maak uw klassieke inrichting compleet door je gordijnen te voorzien van een elegante bekleding. Gladde, rechte gordijnen die door een embrasse opzij worden gehouden geven je interieur een bijzonder accent. Gebruik voor een mooi resultaat een stof met een dessin en breng de plooien zo aan dat het patroon goed tot zijn recht komt. Voor de voering kan je het beste een stof uitkiezen met een neutrale tint die goed past bij de kleur van de gordijnstof.

Voor rechte gordijnen dien je een stevige stof te gebruiken die uit zichzelf al ‘staat’. De stof mag echter ook weer niet te dik zijn, je moet er wel plooien in kunnen maken. Meet eerst de hoogte van de volant op. Neem ongeveer 12 cm extra voor het geplooide naar voren gevouwen hoofdje en 1 cm voor de naadtoeslag. Maak de voering ongeveer 8 cm langer. De benodigde breedte bepaal je aan de hand van het aantal en de grootte van de plooien. Neem bovendien aan elke kant 1 cm naadtoeslag.

Om de patronen goed op elkaar te laten aansluiten moet je de stof eventueel in banen knippen die je vervolgens zo aan elkaar zet dat de patronen op de juiste afstand van elkaar liggen en de naden onzichtbaar in de plooien worden verwerkt.

Laat de plooien netes op de uiteinden van de gordijnrail aansluiten. In de twee, naar de muur toe lopende zijkanten van de volant breng je geen plooien aan.

Knip de stof voor de volant en de voering op maat. Leg ze met de goede kanten op elkaar, naai de korte zijden en de bovenkant met een klein zoompje vast en keer de volant binnenstebuiten. Strijk de gordijnstof aan de bovenkant iets over de voering heen, als een kleine paspel, zodat de voering niet te zien is.


Materiaal

  • Gordijnstof
  • Bijpassende stof voor de voering
  • Tussenvoering
  • Spelden
  • Schaar
  • Garen
  • Naaimachine
  • Dubbele gordijnrail

Zo maak je een volant met stolpplooien

Stap 1

Knip een ca 10 cm brede strook tussenvoering op maat, speld deze aan de bovenrand van de voering vast en strijk hem. Leg de gordijnstof en de voering met de goede kanten op elkaar en speld de zij- en bovenkant vast.


Stap 2

De voering moet 8 cm langer zijn dan de gordijnstof. Naai de bovenkant en de korte zijden vast met een naadtoeslag van 1 cm. Keer het geheel binnenste buiten en strijk de gordijnstof iets over de voering, al een soort paspel.


Stap 3

Strijk een kleine zoom in de voering, vouw de voering daarna half over de voorkant van de gordijnstaf en strijk opnieuw. Strijk de onafgewerkte randjes van de voering naar binnen en naai haar met een klein zoompje vast.


Stap 4

Breng plooien aan en speld ze vast. Maak bijvoorbeeld stolpplooien waarvan de vouwen elkaar precies in het midden raken of een bepaalde tussenruimte hebben. Zorg ervoor dat het patroon overal goed aansluit.


Stap 5

Knip een strook voering van 10 cm breed. Zoom de korte zijden en maak een tunnel. Naai deze (de naad middenachter) met een smal zoompje aan de boven- en onderkant op de volant.


Stap 6

Trek de tunnel van de volant over de voort gordijnrail en bevestig de gordijnen aan de achterste rail. Breng alle plooien en de bovenrand in de juiste positie.


Zo maak je een embrasse

Stap 1

Knip gordijnstof en voering op maat: 18 cm breed en zo’n 140 tot 150 cm lang. Naai de goede kanten op elkaar vast, keer deze band binnenstebuiten en strijk hem. Maak dichte plooien van 5cm breed en speld deze vast.


Stap 2

Vouw twee repen stof van 10 bij 52 cm dubbel (met de goede kanten op elkaar). Naai de lange zijden dicht. Keer de tunnels om en strijk ze. Vouw een van de repen dubbel en speld hem in het midden van de korte kant van de band vast. Van deze strook wordt later een strik gemaakt. Naai daarbij ook het uiteinde van de eerste strook ter versteviging vast.


Tip

Je kunt je volant aan een gordijnrail of een roede ophangen. De breedte van de volant blijft in beide gevallen hetzelfde. Zorg er wel voor dat de tunnel voldoende breed is om de gebruikte roede of rail doorheen te halen.

Idee

Je kunt allerlei soorten geplooide volants maken. Als je de volant zonder hoofdje maakt wordt hij wat minder formeel en romantischer. Gordijnen met een volant van dezelfde stof stralen een aangename rust uit. Daarnaast kan je je lievelingsstoel of een lampenkap met een overtrek van dezelfde stof een nieuw uiterlijk geven. Of maak bijvoorbeeld een romantisch tafelkleed. Bij het maken van de gordijnen en de volant blijft altijd wel wat materiaal over waarvan je allerlei bijpassende interieur accessoires kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *