Gordijnen
Je leest nu

#1 – Extravagant: Gedrapeerde gordijnen

0
Gordijnen maken

#1 – Extravagant: Gedrapeerde gordijnen

Met een geraffineerde draperie verander je je raam in een handomdraai in een heel bijzondere blikvanger. Laat je inspireren door de voorbeelden en geef je kamer een extravagant accent.

Gedrapeerde gordijnen vormen een boeiend alternatief voor de traditionele gordijnen. In principe zijn alle stoffen geschikt om te draperen. Doorslaggevend bij je keuze is de stijl van je interieur. Doorzichtige materialen zoals kant en tule zorgen voor een licht en luchtig effect. Stoffen van fluweel of brokaat gaan perfect samen met zwaardere, stijlvolle meubels. Ook de ronde gordijnroede, waarop je de draperie aanbrengt, moet op de inrichting van de kamer afgestemd zijn.

Gedrapeerde gordijnen

Asymmetrische draperieën roepen spanning op en passen uitstekend in modern ingerichte woningen. Een interessant contrast ontstaat wanneer je gespikkeld mousseline of kant kiest. Zo wordt aan de moderne stijl een romantisch tintje toegevoegd. Kwastjes en koorden maken het tot een harmonisch geheel.

Als je voor het eerst gaat draperen, kan je het beste een stof kiezen die aan beide kanten hetzelfde is. Dit werkt eenvoudiger, omdat beide zijden bij de draperie zichtbaar zullen zijn. Heeft de stof van je keuze toch verschillende zijden, knip dan de stof doormidden. Leg de helften op elkaar, de goede kant op de verkeerde kant (rechts op links) en stik de middennaad met kleine steekjes.

Regelmatige plooien krijg je met behulp van plooiband, dat in de winkel per meter verkrijgbaar is. Door de draden die in het plooiband zijn verwerkt aan te trekken, plooi je de stof gelijkmatig in de gewenste lengte of breedte. Heb je dit gedaan, leg dan een knoop in de trekdraden.

Meet je raam op voor de benodigde stoflengte: Je hebt twee keer de lengte – gemeten van de gordijnroede tot aan de grond – nodig, plus de breedte van het raam en 50 cm voor iedere dot stof in de hoeken, en nog eens 20 tot 30 cm extra voor de draperieën.

Materiaal

 • Gordijnstof
 • Plooiband
 • Zelfklevend klittenband
 • Elastiekjes
 • Kwastjes
 • Koord
 • Centimeter
 • Spelden
 • Schaar
 • Garen
 • Naaimachine
 • Gordijnroede

Zo drapeer je een kanten gordijn

Stap 1

Vouw de stof dubbel en geef de stofvouw aan. Naai het plooiband precies op de vouwlijn. Zet het band aan beide zijden met kleine steekjes vast. Let erop dat je de trekdraden niet per ongeluk vastnaait.


Stap 2

Plooi de stof op de gewenste breedte. Plak de ene helft van het zelfklevende klittenband op de verkeerde kant van de stof en de andere helft op het midden van de gordijnroede. Druk het gordijn op de roede vast.


Stap 3

Breng de gordijnstof vanuit het midden van de roede naar de uiteinden. Pak het daar als een lus samen. De stof die naar beneden valt, moet tot op de grond reiken, zodat de draperie een weelderige indruk maakt.


Stap 4

Maa de lus met behulp van een elastiekje vast en drapeer de bijeengebonden stof zorgvuldig om de gordijnroede. Het deel van het gordijn achter de roede moet gelijkmatig en recht naar beneden vallen.


Stap 5

Druk in het midden van de dot stof terug in het elastiekje. Breng de stof vervolgen in model, zodat er mooie en gelijkmatige plooien in de toef ontstaan.


Stap 6

Naai een kwastje aan een dubbel koord. Leg het koord als een lus om de samengebonden stof en trek de kwast erdoorheen. Doe dit op dezelfde manier aan de andere kant.


Succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *