Gordijnen
Je leest nu

#5 – Gordijnen met decoratieve voering

0
Gordijnen maken

#5 – Gordijnen met decoratieve voering

Gevoerde gordijnen zien er heel elegant uit. Het kost wat tijd om ze te maken, maar het resultaat mag gezien worden.

Recht vallende, eenvoudige gordijnen passen bij bijna elk soort raam en interieur en kunnen op een heleboel manieren worden gevarieerd. Afhankelijk van de gekozen stof kan je een heel ingetogen combinatie maken of juist een zeer opvallende met interessante kleuren en een mooi dessin. Een aardig detail voor dergelijke recht vallende gordijnen is een bijpassend gekleurde voering. Wanneer je de gordijnen drapeert of met embrasses openhoudt, is de voering hier en daar net te zien.

Dit gordijngarnituur bestaat uit rechte gordijnen, die met bijpassend gekleurde stof zijn gevoerd. De gordijnen hangen aan vastgestrikte lussen aan een gordijnroede, en de voering wordt bevestigd met lintjes, die om deze lussen heen worden gebonden. Aan de zijkanten kan je op gelijke afstanden lintjes naaien om de twee banen bij elkaar te houden.

Meet je raam op om de lengte en de breedte van de gordijnen te bepalen. Knip de stof op dubbele breedte, zodat hij mooi ruim valt. Bedenk daarbij dat het eigenlijke gordijn vanwege de lusjes iets onder de roede begint. Bereken voor de zoom 2 x 10 centimeter en voor de zijnaden 2 x 2 centimeter extra. Voor de voering ga je uit van dezelfde maat. Zoom de bovenkanten telkens 2 x 2 centimeter om. Voor het beleg heb je een strook stof van 6 centimeter breedte nodig, en zo lang als het gordijn breed is plus 4 centimeter extra.

Hang de gordijnen op en laat daarbij de zoom onderaan open, zodat je heel precies de juiste lengte kan bepalen. Zet vervolgens de strijkplank voor het gordijn, spelde zoom af en strijk deze met zoomband vast.


Materiaal

  • Gordijn
  • Voeringstof
  • Lint
  • Opstrijkbaar zoomband
  • Spelden
  • Centimeter
  • Schaar
  • Naaigaren
  • Naaimachine

Stap 1

Meet het raam op. Knip gordijnstof en voering met dubbele breedte en de gemeten lengte. Knip lussen van 15 x 10 cm en stik de lange zijden, met de goede kanten op elkaar. Keer en pers ze, met de naad middenonder.


Stap 2

Pers de zijkanten van het gordijn eerst 2 cm en dan nogmaals 2 cm om. Vouw de lussen dubbel en speld ze gelijkmatig verdeeld langs de bovenkant van de voorste gordijnbaan, met de goede kanten op elkaar.


Stap 3

Knip een strook van 6 cm breedte en even lang als de gordijnbreedte plus 2×2 cm extra. Speld dit beleg langs de bovenkant van de gordijnstof, met de goede kanten en de randen op elkaar en de lussen ertussen.


Stap 4

Stik een lange naad door de gordijnstof, de lussen en het beleg. Vouw het beleg naar de achterkant van het gordijn. Vouw de lange zijde van het beleg 1 cm om en speld deze vast. Stik het beleg met een smalle naad vast.


Stap 5

Pers de lange zijden van de voering eerst 2 en dan nog eens 2 cm en de bovenkant eerst 2 en dan 1 cm om. Stik de naden. Knip stukjes lint voor de bandjes. Speld en stik ze op de plaatst die overeenkomt met de lussen.


Stap 6

Leg het gordijn en de voering met de verkeerde kanten op elkaar en bind de lintjes van de voering om de gordijnlussen. Leg er gelijkmatige, decoratieve strikken in. Knip de uiteinden van de lintjes schuin af.


Stap 7

Knip stukjes lint van ongeveer 20 cm lengte. Stik er telkens twee recht tegenover elkaar: een op het gordijn en een op de voering. Zorg voor gelijke afstanden. Bind de lintjes met een mooie strik vast.


Step 8

Steek de gordijnroede door de lussen. Hang het gordijn op en pas de lengte aan (knip er zo nodig nog iets af). Hou onderaan het gordijn tweemaal 10 cm over. Strijk de zoom met zoomband vast.


Gordijn met knopen

In plaats van lintjes (stap 7) kan je ook knopen gebruiken. Naai op gelijke afstanden knoopsgaten langs de zijkanten en naai decoratieve knopen aan de voering.


Tip

Wanneer je een nieuwe gordijnroede koopt, dient deze iets langer te zijn dan het raam breed is. Zo kan je de gordijnen namelijk voldoende opzij trekken, waardoor er meer licht in de kamer valt. De verhoudingen van uw raampartij zijn desgewenst optisch te veranderen door de gordijnroede iets hoger of lager te plaatsen. Kijk zelf wat het mooiste effect geeft.

Idee

Het is ook mogelijk losse banen stof met drukknopen aan je bestaande gordijnen te bevestigen. In plaats van ophanglussen maak je voor deze gordijnen een hoofdje. De buitenste baan kan met een paar simpele handgrepen worden vastgeknoopt en weer losgehaald, zodat je je gordijnen snel kan veranderen en ze elke keer kunt aanpassen aan de gelegenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *