Gordijnen
Je leest nu

#4 – Fleurig afgebiesde gordijnen

0
Gordijnen maken

#4 – Fleurig afgebiesde gordijnen

Verfraai eenvoudige gordijnen met een vrolijk gekleurde biezen of creëer bijvoorbeeld eens een heel nieuwe raamaankleding voor je huis.

Met gordijnen die je maakt van verschillende banen stof, zorg je in huis voor een gezellige sfeer.

Kies effen of gedessineerde stoffen en maak zelf een persoonlijke raamaankleding. Stoffen met dezelfde kleur maar met een verschillend dessin kunnen ook op prachtige wijze worden gecombineerd. Omboord de gordijnen met bijbehorende embrasses met biaisband in een andere kleur en benadruk eventuele naden tussen de gordijnbanen door er biaisband op te stikken.

Meet je raam op, zodat je weet hoe lang de gordijnen moeten worden. Bereken voor de zoom aan de onderkant 20 cm en voor het hoofdje 10 cm extra; de breedte bepaal je zelf. Hou rekening met de dikte van de stof en hoe sterk deze moet worden ingerimpeld. Dunne stof kan sterker worden gerimpeld dan dikke. In de basisbeschrijving is de baan gebloemde stof 125 centimeter en de geruite baan 40 centimeter breed.

Strijk opstrijkbaar zoomband langs de onderkant van het gordijn; dit band kleeft dubbelzijdig als het wordt opgestreken. Leg eenvoudig een strook zoomband tussen de twee op elkaar te naaien stoflagen en strijk er zorgvuldig overheen. Wanneer het zoomband een beetje loslaat, strijk je het nogmaals vast.

Omboord de banen met biaisband. Biaisband is verkrijgbaar fournituren- en stoffenzaken, maar je kunt het ook zelf maken. Zelfgemaakt biaisband heeft het voordeel dat je de kleur en breedte ervan helemaal aan je eigen wensen kunt aanpassen.


Materiaal

 • Gordijnstof
 • Opstrijkbaar zoomband
 • Kant-en-klaar of zelfgemaakt biaisband
 • Gordijnroede
 • Liniaal
 • Centimeter
 • Spelden
 • Markeerstift
 • Stofschaar
 • Naaigaren
 • Naaimachine
 • Strijkijzer

Zo maak je omboord gordijnen

Stap 1

Strijk in de onderkant van de gordijnbaan of banen een zoom van 20 cm breedte. Vouw deze aan de bovenkant weer 10 cm naar binnen om, leg zoomband op de stof en strijk de stoflagen dan aan elkaar.


Stap 2

Leg en speld de twee gordijnbanen met de verkeerde kanten op elkaar. Naai de delen met een vrij grote zigzagsteek vlak langs de knipkanten tegen elkaar. Vouw een stuk biaisband helemaal open.


Stap 3

Speld het opengevouwen biaisband langs de naad van de twee banen, met de goede kanten op elkaar, en laat de uiteinden ongeveer 1 cm uitsteken. Rek het band tijdens het spelden iets uit. Stik over de vouwlijn van de band.


Stap 4

Vouw en speld het biaisband om naar de andere kant van de stof en vouw daarbij de smalle kant van het band mee naar binnen. Vouw ook de uiteinden recht en stik het biaisband met een smalle naad vast.


Stap 5

Vouw en stik langs de lange zijden een dubbele zoom van 2 x 2cm. Vouw de bovenkant eerst 1 en dan 10 cm om en stik door. Stik op 4 cm van de bovenrand een naad voor het gordijnhoofdje.


Stap 6

Naai de tweede baan in spiegelbeeld en schuif een gordijnroede door de tunneltjes van de twee banen. Monteer de roede en verdeel de rimpelingen van het gordijn zorgvuldig over de roede.


Zo maak je zelf biaisband

Stap 1

Vouw een stuk stof schuin dubbel en knip een vierkante lap.

Markeer met behulp van een liniaal 4cm brede stroken op de stof. Trek daartoe parallel aan de diagonaal nog meer lijnen op de stof.


Stap 2

Knip de schuine stroken, leg de uiteinden telkens haaks op elkaar en stik ze recht op de draadrichting vast. Voeg op deze manier alle stroken samen tot een lange. Knip de naden bij tot op 5 mm.


Stap 3

Vouw beide lange zijden in de lengte tot bijna in het midden om. Strijk de vouwen, vouw dan de hele strook in de lengte dubbel en strijk nogmaals. Dit biaisband is iets elastisch en de randen kunnen niet uitrafelen.


Idee

Het is een leuk idee om effen gordijnen te omboorden met biaisband van gedessineerde stof. Maak het band vrij breed, zodat het dessin beter tot zijn recht komt. Met een valletje boven de gordijnen kan je deze eenvoudige rechte gordijnen nog een extra accent geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *