Gordijnen
Je leest nu

#2 – Siergordijnen met geplooide zijkanten

0
Gordijnen maken

#2 – Siergordijnen met geplooide zijkanten

Gordijnen kan je op verschillende manieren draperen. De hier afgebeelde manier is eenvoudig en toch heel apart. De diep vallende ronde boog ontstaat door de plooien die aan de zijkant zijn gemaakt en die door smal band worden ondersteund. hiervoor naai je plooiband aan iedere kant van het gordijn en rimpel je de stof tot de gewenste lengte. Het sierband wordt met een paar steken tot een lus gemaakt en over de plooien en de ronde gordijnroede gelegd.

Wanneer je behalve het plooiband aan de zijkant ook nog plooiband in het midden van de draperie aanbrengt, valt deze in twee grote bogen. Wil je een heel breed raam van een draperie voorzien, breng dan nog meer plooiband aan. Je kunt de bogen allemaal, zowel in de breedte al de lengte, even groot maken. Maak je kunt grotere oppervlakken ook voorzien van een draperie die bewust op een onregelmatige manier is geplooid om een nog opvallender effect te bereiken.

Deze expressieve draperie van gebloemd linnen met geplooide zijkanten past heel mooi bij houten meubels in een landelijke stijl. Het bijbehorende kussen is heel eenvoudig te maken: leg een brede zoom in een grote cirkel stof, haal er een sterk lint doorheen, trek het aan tot de gewenste opening en strik het.


Stap 1

Naai aan de bovenkant een brede zoom voor de gordijnroede. Vouw de stof aan de zijkanten 5 cm om. Strijk de vouw. Naai er plooiband op.


Stap 2

Naai de kort kanten van het sierband aan elkaar tot een lus. De lengte hiervan moet overeenkomen met die van de geplooide zijkanten. Plooi de zijkanten op maat.


Stap 3

Bevestig het sierband aan de onderkant van de plooien. Trek de ronde roede door de open zoom. Leg de lus van het sierband om de geplooide zijkant en over de gordijnroede.


Idee

Maak eens een paar decoratieve kussens die bij de gedrapeerde gordijnen passen. Het kussenovertrek naai je zoals gebruikelijk met de goede kant op elkaar. Maak daarbij in het midden van twee tegenoverliggende zijnaden een stuk band vast. Bind de stukken band tot een mooie strik samen. Naar eigen smaak kan je nog een rand met kleine kwastjes rondom het kussen naaien. Zo’n sierkussen vormt een fraai tegenwicht voor een korte stofdraperie.

Succes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *